kubeczki DOIDY: rozwiązanie konkursu!

poniedziałek, 25 października 2010
Kochane Czytelniczki! Dziękujemy Wam za niezwykłą kreatywność kulinarną. Wasze kuchenne pomysły nas zainspirowały do warzenia, mieszania, wyciskania i… testowania napojów na sobie i naszych głodomorkach. Wasze napływające mejle zaskakiwały nas różnorodnością pomysłów: że tak oryginalne, smakowite i przede wszystkim zdrowe rzeczy można podawać maluchom do picia. Dziękujemy również za piękne zdjęcia ilustrujące Waszą pracę. Wybór był bardzo trudny. Długo dyskutowałyśmy wspólnie nad finalną 5., oto wyniki:

Kubeczek Doidy powędruje do:



***
Marty za koktajl owocowy dla ciała i duszy 
- bo w przygotowaniu wziął udział cały grysikowy kolektyw mamowo-dziecięcy

przepis:
porcja dla 2 małych łakomczuchów i 3 dużych : 1 dojrzały ananas, 3 grejpfruty, kawałek imbiru ok. 2-3 cm. + w lecie można dodać kilka kostek lodu
1. obieramy ananasa i kroimy go w kostkę (pamiętając o wycięciu głąba i wszystkich gniazd od skóry)
2. wyciskamy sok z grejpfrutów (super zabawa dla małych siłaczy!)
3. obieramy imbir i kroimy na drobne kawałki
4. wszystkie składniki dokładnie miksujemy tak by koktajl był bez grudek !
koktajl jest pełen witamin i ma pyszny słodki smak z delikatną nutką imbirową. Idealny na wzmocnienie.




***
Moonai za Pomarańczowy Sekret Małych Czarnoksiężników 
- bo smakowicie wpasowuje się w haloweenową aurę

przepis:
na 2 porcje: 1/2 kubka dyni (umyta, obrana ze skórki, pokrojona w nieduże kostki), 1 kubek mleka (takie, jakie pija na co dzień maluch np. modyfikowane, krowie, migdałowe), szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka syropu z agawy
1. Wszystkie przygotowane składniki włóż do blendera
2. Zmiksuj do konsystencji gładkiego purre
3. Podaj w ulubionym kubeczku do picia
* a propos syropu z agawy - agawa to meksykański kaktus, z którego pozyskuje się słodki sok, w pełni naturalny, o bardzo niskim indeksie glikemicznym. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością - słoiczek 300g kosztuje ok 12 zł.


***
Luli, która wymyśliła egzotyczną zupę
- brawo za oryginalny składnik!

przepis:
Zupa z głogu - w konsystencji podobna do gęstych soczków. Głóg, może być suszony, zalać wodą, tak, żeby przykryła owoce, zagotować, dodać cukru, przyprawy (w/g upodobań, np. cynamon, wanilia, imbir) i (jeśli są niepryskane/niewoskowane) skórkę z cytryny i pomarańczy (ech). Przetrzeć przez gęste sito. Pyszne na zimno, na ciepło, letnie też niezłe ;-) 


***
Doroty za mleko buraczkowe 
- bo genialne w swojej prostocie

 przepis:
burak (najlepiej z uprawy ekologicznej), szklanka mleka modyfikowanego.
Buraka obieramy, myjemy i wyciskamy z niego sok. Najłatwiej zrobić to za pomocą sokowirówki, ale można też zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok przez gazę lub sitko. Sok z buraka mieszamy z mlekiem i natychmiast podajemy.



***
i Róży Szczepańczyk za kawę zbożową z mlekiem ryżowym i miodem 
- bo czas przypomnieć o zaletach zbożowych śniadanek sielanek

przepis:
Kawę zbożową rozpuszczalną zalewam wrzątkiem, dodaję mleka ryżowego (lub gryczanego), dorzucam łyżkę miodu wielokwiatowego, mieszam i już !


Zwyciężczyniom gratulujemy! Mamy nadzieję, że Wasze maluchy pokochają kubeczki Doidy tak jak i nasze. A Wy dumnie będziecie patrzeć jak dzielnie piją z dorosłego kubka. O szczegółach związanych z wysyłką nagrody powiadomimy e-mailem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...