bento po amerykańsku

poniedziałek, 27 września 2010
Rodzaj posiłku kuchni japońskiej, mający postać pojedynczej porcji na wynos, kupowanej w punktach gastronomicznych lub przygotowywanej w domu. Tradycyjne składa się z ryżu, ryby lub mięsa, a także z pikli i gotowanych warzyw. Posiłek pakowany jest w odpowiednie pudełko – może to być zwykłe plastikowe, produkowane masowo opakowanie, bądź specjalne, wykonane z drewna i lakierowane. Tyle jeżeli chodzi o bento w wikipedii. I choć jego historia sięga pra pra dawnych czasów (pierwsze wzmianki o bentō pochodzą z V wieku n.e., kiedy to Japończycy wyruszali polować lub łowić ryby z daleka od swoich domostw. Zabierali wtedy ze sobą podsuszany ryż, który po wymieszaniu z wodą rolowano w małe porcje), dziś bento ewoluowało i zarządza modnymi dziecięcymi lunchboxami. Tradycyjne kanapki? NUDA! Z radością witamy czasy wyobraźni, stylizacji i (a jakże!) zdrowego jedzenia. A jeżeli nie mamy pomysłu, z pomocą przyjdzie świetny blog anotherlunch.com Amerykańska mama 4 dzieci stylizuje, kokietuje, czaruje swoje maluchy jedzeniem. Nam pokazuje jak wyciąć gwiazdkę z ogórka czy kaczuszkę z plasterka sera. Poza tym dzielna jest! Także warto śledzić jej życie i inspirować się. 






A my za inspirację dziękujemy Karolinie z tublu :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...